Recepti

Svinjski kotlet punjen dimsi sirom na povrću

Detalji recepta

( 1 Ocjena ) 
Ispis recepta Preporuka recepta Facebook za podjeliti

Svinjski kotlet je odrezak od svinjskih leđa s kostima (karea). Koristi se za pečenje ili pohanje, vrlo je prikladan za pripremu na roštilju.

Lista sastojaka

Sastojci za Porcije0,20kgSvinjski kotlet
0,07kgLuk (manja glavica)
1komPaprika (manja)
1komČili paparičica (manja)
1zrnoBijeli luk
1komRajčica (manja)
0,03kgDimsi sir
-*Sol, papar (po potrebi)
0,02kgŠampinjoni
0,50žličiceMaslac
0,01lUlje

Priprema

Svinjske kotlete oblikujemo, tj. očistimo da se vidi kost, pa uz kost prema vanjskom dijelu, pomoću špicastog noža, napravimo džep, koji punimo dimsi sirom, tako da ne viri van, a da džep bude ispunjen. Zatim stavljamo sve na tavu ili gril da se peče. Svo povrće očistimo i narežemo na rezance, ploške i u tavi, na masnoći, po tvrdoći pirjamo. Dotjeramo okus, sol, papar, pustimo da povrće omekani. Kada je povrće gotovo a meso prženo stavljamo povrće na tanjur kao podlogu, a gore preko toga složimo kotlet punjen sirom. Po želji možemo i prerezati kako bi se u presjeku vidjelo što je unutra.

Bilješke

Odojak, prasetina i svinjetina - sve su to nazivi za svinjsko meso. Mesom odojka nazivamo meso svinje koje je lakše od 22 kg. Odojak je svijetloružičaste boje, nježnije građe, a možete ga prepoznati i po oznaci “O” koja je prehrambenom bojom otisnuta na vanjsku stranu buta. Prasetina je teža od 22 kg, meso joj je ružičaste boje, a na butu ima oznaku “PR”. Ako je svinja starija od 9 mjeseci, njezino meso nazivamo svinjetinom. Prepoznat ćete je po crvenoj boji. Obratite pažnju i na debljinu masnog tkiva koje iznad površinskih mišića leđa ne smije biti deblje od 5 mm.

KomentariOnly registered users may submit comments, please log in if you want o comment