Recepti

Škampi sa žara na friganoj rikuli s čili balzamikom

Detalji recepta

( 1 Ocjena ) 
Ispis recepta Preporuka recepta Facebook za podjeliti

Škamp (lat. Nephrops norvegicus) je vrsta morskog raka iz porodice Nephropidae (hlapovi). Tijelo škampa je vitko, duguljasto, narančasto-ružičaste boje i bočno spljošteno. Glava i prsište su povezani u nesegmentirani glavopršnjak, dok se rep sastoji od kolutića, a završava krajem nalik lepezi koja pomaže pri kretanju kroz more. Prva tri para nogu na prsima nose kliješta, a prvi par kliješta je uzak i vrlo dugačak, a postrance ima red bodlji. Oči škampa su velike, crne i smještene na pomičnom dršku. Ženke narastu do 17 cm dužine, a mužjaci do 25 cm.

Lista sastojaka

Sastojci za Porcije0,30kgŠkampi
0,05kgSvježa rikula
0,01kgŠećer kristal
0,02lOcat balzamiko
0,01kgMaslac
0,05lUlje
1komRajčica (manja)
1komČili paprika (manja)
0,02kgSol
0,01kgPapar

Priprema

Škampe zarežemo od završetka trupa prema repu, tako da možemo izvadit srednje crijevo koje je puno pijeska. U tavu stavimo šećer i lagano ga karameliziramo, a zatim ga zalijemo balzamikom i istom količinom vode. Pustimo da lagano kuha do gustoće umaka. Dodamo unutra sol, papar i čili papričicu. Kad se umak zgusnuo dodamo sjeckanu rajčicu i hladni maslac. Rikulu operemo i dobro osušimo, zatim u dubokoj masnoći naglo prepržimo (fritiramo). Škampe pečemo na roštilju ili tavi. Rikulu tako friganu posložimo na centralni dio tanjura, a gore unakrsno slažemo grilane škampe. Umak prelijemo dio preko škampa, a dio po tanjuru.

Bilješke

Meso škampa izrazito je ukusno pa je stoga vrlo traženo. Škamp se lovi vršama i mrežama za kočarenje, a čim ribari škampe izvuku iz mora, potope ih u posebnu otopinu kako ne bi oksidirali. Zbog velikog izlova primjetan je pad populacija škampa, poglavito u području Kvarnera.

KomentariOnly registered users may submit comments, please log in if you want o comment