Recepti

Rizoto od prosa (vege)

Detalji recepta

( 1 Ocjena ) 
Ispis recepta Preporuka recepta Facebook za podjeliti

Proso je jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a podrijetlo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike. Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima.

Lista sastojaka

Sastojci za Porcije



0,08kgProsena kaša
1komPaprika (manja)
0,03kgŠampinjoni
0,02kgMaslac
1komLuk (manji)
0,02kgČešnjak
0,01kgPeršin
0,05lTemeljac od povrća
0,01lUlje

Priprema

Luk sitno nasjeckamo pa ga stavimo u posudu u kojoj smo prethodno rastopili maslac i malo ulja. Pustimo luk da uvene, tj. da se preprži a da ne izgubi boju. Zatim dodajemo na kockice sjeckano povrće. Sve zajedno još malo prepržimo, dodamo proso i lagano podlijemo vodom ili temeljcem. Začinimo sa soli, paparom.Uz lagano miješanje pustimo da se pirja. Po potebi povremeno podlijevamo. Pred kraj dodamo još malo maslaca. Sve zajedno promiješamo i pustimo još malo da zrna nabubre. Serviramo na tanjur sve skupa zajedno sa povrćem.

Bilješke

Proso će hidratizirati probavni sustav, naročito debelo crijevo, što će spriječiti pojavu zatvora.

Proso djeluje kao probiotik. Proso sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje.

Proso sadrži puno vlakana i malo šećera. Zbog toga ima relativno nizak glikemijski indeks, za razliku od pšenice ili riže.

Proso sadrži magnezij koji će pomoći kod smanjenja učestalosti glavobolja te će smanjiti rizik nastanka srčanog udara.

Niacin (Vitamin B3) kojeg ćete pronaći u prosu, smanjit će razinu lošeg kolesterola. Jedno istraživanje je pokazalo da je odličan za smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Proso ima visoka antioksidativna svojstva.

Proso je izrazito bogat proteinima, što je važno vegetarijance

Komentari



Only registered users may submit comments, please log in if you want o comment